Tuesday, October 14, 2008

Väike limit texas holdemi põhitõdede tutvustus!

Kuna viimasel ajal on tohutu moeröögatus NL mäng ning 90% bloge ja õppesaite räägib ka vaid sellest, otsustasin vastupidiselt üldisele trendile kirjutada väikese artikli fixed limitist. NL-i huvilistele soovitan Ranka ja Tigrano projekti. See on härrastel väga tänuväärt algatus igatahes ja loodan, et seeläbi tõuseb Eesti pokkeri tase ikka väga jõuliselt! Mu praegust limiti artiklit ei saa võtta ilmselt puhta kullana, kuna kirjutan seda suuresti oma teadmiste ja kogemuste põhjal, samas mingile eksperdi staatusele ei pretendeeri. Loodetavasti avardab natuke siiski lugejate pokkerimõtlemist ning tekitab ehk ka mõningase arendava diskussiooni.

Nagu NLs on ülisuur vahe ka limit mängu strateegias sellel, kas mäng on full ring (FR), 6max või siis hoopis heads up (HU). Minu viimase aja kogemused on põhiliselt 6max mängudest, algajana mängisin veidi FR ning viimasel ajal olen tutvust teinud ka HU-ga.
FR mängud on reeglina tight, varaselt ja middle pos-lt on mõistlik mängida vaid täielikke premium käsi, alates AJ+, ATs+, 77+, millega tuleks openraise teha. Kui mäng on loose lisanduvad mõned huvitavad aspektid nagu väiksemate paaride või s connectoritega limpimine ning mis sh veel huvitavam kui keegi siis nt raiseb ja lisandub 4-5 coldcallijat (sellist mängu esineb vahel väga nõrkadel ja madalatel limiitidel reeglina) siis on +EV nt 76s või 33-ga reraiseda varaselt pos-lt kogu selle callijate massi vastu ning eesmärgiks on suurepärased implied oddsid. Enamikel juhtudel läeb flopp mööda ja tuleb käsi flopis foldida, kuid korraliku hittimise korral on preemiaks huge pot kuna kõiksugu marginaalsed käed jätkavad ka postflop kergemini callimist kui pot juba preflop väga suureks aetud.

Mult on küsitud, mis on head statsid 6max limiti mängijal või standard statsid vms. See sõltub tegelikult väga paljudest asjaoludest ning siinkohal püüan selgitada neist olulisimaid. Laias laastus on olemas 2 põhilist võitvat stiili, need on standard TAG ja siis good LAG või nn LAGTAG. Standard TAG-i statsid on vahemikus umbkaudu 18/15-28/24. Üle selle on juba LAG pigem ja alla selle nit, kes on kindlasti liiga tight ja teeb sellega juba selgelt winratele kahju. On fakt, et suurem enamus proffe on pigem LAG-d ning loosemad neist isegi 42/34 kanti olles sealjuures edukad ja suured võitjad. Samas on mõningad asjaolud, miks vahel võib kindlasti kasulikum olla standard TAG stiil. Tightim olla on kasulik eelkõige high rake mängudes. Ehk siis madalamatel limiitidel nagu kõik alla 5/10 või 10/20 ilmselt. Kuna neil limiitidel on reiki osakaal vastikult suur ning see asjaolu soosib selgelt tightimat mängu. LAG prod lammutavad edukalt 10/20+ limiitidel, kus reiki osatähtsus on juba märksa väiksem. Teine sarnane asjaolu on blindide struktuur. Nimelt kas on 3/2 või 3/1 struktuur. Või ka keskmine 3/1.5 hoopis. 3/6 limitis nt on blindid tihti 3/1, samas 15/30 limiidil on BB15 ja SB10. 3/2 struktuur tingib igatahes märksa loosema mängu kuna raha mida stealida on potis rohkem, samas defendib SB oma blindi muidugi märksa liberaalsemalt. Kui mängida korraga paljusid laudu on ka TAG selgelt parem, kuna LAG stiili edukas rakendamine eeldab heade readide olemasolu ja kasutamist efektiivselt ka postflop mängus. Minu statsid on seni umbes 32/23 kanti, kuid mängin kõrge rakega madalamaid limiite seni ning usun, et kui jõuan kunagi 10/20+ siis muutun mõne võrra veel loosemaks ja agressiivsemaks.

Järgnevalt mainin ära peamised fishide liigid, keda rikkalikest 6max kalatiikidest leida võib.
1. Loose passive fish. Statsid reeglina umbes 50/10, ekstreemsemad isendid ka 80/2, olen näinud ka 90/0 isendit 300+ käe põhjal. Nende vastu strateegia muidugi mitte bluffida, kuid VALUEBET, VALUEBET, VALUEBET! Riveris on selliste isendite vastu ka A high tihti väga kasumlik valuebet, mida maha magada ei tohiks. Samuti üldse ei maksa taoliste tegelaste vastu peljata bet/fold liini, eelkõige riveris. Sest nad ei adjusti ega hakka seepeale bluffraisema!! Vaid raisevad ikka siis kui neil monster riveriks, viletsama käega ei raise, vaid callivad ja maksavad kinni.

2. MrAgrofish. Statsid umbes 50/40+, maniakaalsemaid vendi olen kohanud ka 85/65 mitmesaja käelise sample-i põhjal. Need on jälle vennad, kelle vastu on vahel kasulik Q highga lõpuni callida vms. Selliste vastu on variatsioon muidugi tavalisest suurem ning tuleb olla mõneti ettevaatlik, et mitte tilti minna. Spetsiifilised readid tulevad samuti suureks kasuks.

3. Tight passive nit fish. Statsid umbes 12/6. Sellise puhul on põhikoht, kust kasum tuleb varastada julmalt ta blinde. Olla väga ettevaatlik kui siseneb potti, eriti muidugi kui raiseb.

Limit HU on muidu kõige actionirikkam pokkerivorm üldse. Kõige loosem igatahes, kuna NL HUs folditakse preflop märksa sagedamini. Seal on kasumlik strateegia buttonilt praktiliselt alati raiseda (85% käsi, ülejäänud 15% täielikku sodi foldida kui tegemist kompetentse vastasega). Kui vastane on üliagro, siis osade kätega ehk ka limp/3bet buttonilt. Samas oma BB-d tuleb kaitsta enamikel juhtudel. Enamike mängijate viga, et nad on seal liiga tight ja passive, postflop liialt weaktight ja fit&fold modes.

Rohkem pikemaks preagu seda oma väikest artiklit venitada ei viitsi, arvamused ja diskussioon igatahes oodatud kommentaarides.

6 comments:

Kaitz20 said...

Mulle FL ei sobi. Liiga paljud vastased tulevad kaasa, kätt kaitsta ei saa ning tihti koged suuri variatsioone. Kuid tänuväärt artikkel.

Anonymous said...

näen et oled lõpuks leidnud selle, mida hästi oskad

Nozzu said...

Aitäh Naxer. Diskussiooni, küsimuste, argumentide ja muu taolise jaoks olen hetkel liiga väsinud, ent huvitavaid mõtteid ja tarkuseterasid, mis väärivad kõrvataha panemist, leidsin siit küll.

Katsun homme värske peaga jaole saada ning ehk siis tekivad ka mõned küsimused.

Anonymous said...

mis su wtsd ja w$sd on lhe 6maxis?

Anonymous said...

mis need kaldkriipsudega näitajad tähendavad?

Naxer said...

Need 18/15 nt ve? need on VPIP/PFR ehk voluntarily put money in the pot (näitab pm kui loose keegi on) ning preflop raise protsent (näitab kui agressiivne keegi on). Kõige standardsemad poker trackeri või holdem manageri statistilised numbrid. Kui tahta tõsisemaks mängijaks saada soovitan mõni taoline programm igatahes muretseda ja end sellega kurssi viia. Abi leiab nt ranka blogist, inglisekeelset inffi leiab eelkõige 2+2st.
Mu WTSD ja W$SD nr-d on olnud mingi 40/52 kanti. Kirjutan peagi teise osa artiklile, kuna ei tahtnud esimest liialt pikaks venitada, samas mõningaid asju jäi rääkimata, mida oluliseks pean.